Hirdetések

Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu
Pántlika Pincészet
Kóstolja meg saját készítésű borainkat!
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
www.pantlikapinceszet.hu

Gépi földmunka, teherfuvarozás
8244 Dörgicse, Csörgőfa utca 5.
Mórocz Imre: (06 30) 956-5122

Dörgicse Község Önkormányzata

Településünkről

A község 4 km-re helyezkedik el a Balatontól (Balatonakali) a Dörgicsei medencében. Bel- és külterületének nagyobbik része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozik. A település megőrizte építészeti hagyományait, ápolja műemlékeit, óvja természeti értékeit.

Legmagasabb pontja a Halom hegy, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a völgyben fekvő településre. A tó közelsége, a medence klímája mindig is jó lehetőséget adott az emberek letelepedésére. Régészeti kutatások bebizonyították, hogy már az őskorban is megjelent az ember ezen a területen. A későbbi időkből (újkőkor, réz és bronzkor) egyre több lelet bizonyítja, hogy a megtelepedésre kiváló körülményeket biztosított a környezet.

A háború után, az 1950-es évektől kezdve a rossz településpolitika miatt a lakosságszám egyre csökkent. Először Alsó és Felsődörgicse egyesült, majd a 1,5 km-re levő Kisdörgicse is Dörgicse néven egy közigazgatás alá került. Megszűntek az iskolák, munkalehetőségek, elkezdődött az elvándorlás. A rendszerváltáskor már csak 300 fő az állandó lakosság. Újabb fejlődés ettől az időtol jellemzi községünket. Kiépült a víz, csatornahálózat, vezetékes gáz, kábel tv, játszóterek, teleház, falugondnoki szolgálat, aszfaltosak az utak, gondozott a település. De a falvakra jellemző nehézségek, megélhetés, fiatalok helyben maradása itt is nehéz.

Dörgicse ma is híres borászatáról, ez sok embernek ad megélhetést. Jelen van, de fejlődni kell a falusi turizmusnak, munkát és letelepedési lehetőséget kell teremteni az embereknek. Az idegenforgalmat segíti a minden év július végén rendezendő dörgicsei kulturális napok sorozata, a vendéglátás magánházaknál, borospincéknél, vendéglőkben. A letelepedést az önkormányzat telkek közművesítésével és értékesítésével segíti, a munkalehetőséget, pedig egy nagyobb befektető segítségével egy 20 ha-os közmuvesíthető terület értékesítésével kívánjuk megoldani, jelenleg befektetőre várva.

Várjuk tehát községünkben történelmünkkel, borainkkal, vendégszeretetünkkel, hozza Isten!

 

A község címere

A levéltári gyűjtést végezte: Dr. Kovács Péter. (Róma, Vatikáni Levéltár, Fehérvári Kanonok Levéltára Székesfehérvár, Országos Levéltár Budapest)

Grafikai terv: Veszely Ferenc (Bertényi Iván "heraldikája" alapján). A vezérmotívumot, monogramot és évszámot, a tervező eredeti formában vette át a középkori pecsétekről.

Pajzs: Árpád Pajzs. Legrégibb ismert címerünk a hétszer metszett piros-ezüst sávos pajzs. Jelentése az Árpád-kori eredet.

Vezérmotívum: árpád-kori Dörgicsei templom rajza. Középkori pecsétről. Jelentése a kereszténység.

N.K.D. monogram: Középkori pecsétről. Jelentése: Nagyságos Község Dörgicse.

1082-es évszám: Az első írott dátum a község történetében. Arról az iratról származik, amiben Szent László királyunk összeíratta birodalmát. Az országalma a zéró helyett a község nemes királyi eredetére utal. Jelentése Nemes Királyi Dörgicse.

A hármashalom jelentése: A múltban a három önálló Dörgicse település volt, ezek egyesítése a mai Dörgicse.

A zöld szín jelentése: szőlő

A kék szín jelentése: Balaton

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19