Hirdetések

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu
Gépi földmunka, teherfuvarozás
8244 Dörgicse, Csörgőfa utca 5.
Mórocz Imre: (06 30) 956-5122
Gépi földmunka, árok- és alapásás
8244 Dörgicse, Templom tér 5.
Sokhegyi Ervin: (06 20) 584-0945

Dörgicse Község Önkormányzata

Településünkről

A község 4 km-re helyezkedik el a Balatontól (Balatonakali) a Dörgicsei medencében. Bel- és külterületének nagyobbik része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozik. A település megőrizte építészeti hagyományait, ápolja műemlékeit, óvja természeti értékeit.

Legmagasabb pontja a Halom hegy, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a völgyben fekvő településre. A tó közelsége, a medence klímája mindig is jó lehetőséget adott az emberek letelepedésére. Régészeti kutatások bebizonyították, hogy már az őskorban is megjelent az ember ezen a területen. A későbbi időkből (újkőkor, réz és bronzkor) egyre több lelet bizonyítja, hogy a megtelepedésre kiváló körülményeket biztosított a környezet.

A háború után, az 1950-es évektől kezdve a rossz településpolitika miatt a lakosságszám egyre csökkent. Először Alsó és Felsődörgicse egyesült, majd a 1,5 km-re levő Kisdörgicse is Dörgicse néven egy közigazgatás alá került. Megszűntek az iskolák, munkalehetőségek, elkezdődött az elvándorlás. A rendszerváltáskor már csak 300 fő az állandó lakosság. Újabb fejlődés ettől az időtol jellemzi községünket. Kiépült a víz, csatornahálózat, vezetékes gáz, kábel tv, játszóterek, teleház, falugondnoki szolgálat, aszfaltosak az utak, gondozott a település. De a falvakra jellemző nehézségek, megélhetés, fiatalok helyben maradása itt is nehéz.

Dörgicse ma is híres borászatáról, ez sok embernek ad megélhetést. Jelen van, de fejlődni kell a falusi turizmusnak, munkát és letelepedési lehetőséget kell teremteni az embereknek. Az idegenforgalmat segíti a minden év július végén rendezendő dörgicsei kulturális napok sorozata, a vendéglátás magánházaknál, borospincéknél, vendéglőkben. A letelepedést az önkormányzat telkek közművesítésével és értékesítésével segíti, a munkalehetőséget, pedig egy nagyobb befektető segítségével egy 20 ha-os közmuvesíthető terület értékesítésével kívánjuk megoldani, jelenleg befektetőre várva.

Várjuk tehát községünkben történelmünkkel, borainkkal, vendégszeretetünkkel, hozza Isten!

 

A község címere

A levéltári gyűjtést végezte: Dr. Kovács Péter. (Róma, Vatikáni Levéltár, Fehérvári Kanonok Levéltára Székesfehérvár, Országos Levéltár Budapest)

Grafikai terv: Veszely Ferenc (Bertényi Iván "heraldikája" alapján). A vezérmotívumot, monogramot és évszámot, a tervező eredeti formában vette át a középkori pecsétekről.

Pajzs: Árpád Pajzs. Legrégibb ismert címerünk a hétszer metszett piros-ezüst sávos pajzs. Jelentése az Árpád-kori eredet.

Vezérmotívum: árpád-kori Dörgicsei templom rajza. Középkori pecsétről. Jelentése a kereszténység.

N.K.D. monogram: Középkori pecsétről. Jelentése: Nagyságos Község Dörgicse.

1082-es évszám: Az első írott dátum a község történetében. Arról az iratról származik, amiben Szent László királyunk összeíratta birodalmát. Az országalma a zéró helyett a község nemes királyi eredetére utal. Jelentése Nemes Királyi Dörgicse.

A hármashalom jelentése: A múltban a három önálló Dörgicse település volt, ezek egyesítése a mai Dörgicse.

A zöld szín jelentése: szőlő

A kék szín jelentése: Balaton

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19