Hirdetések

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Pántlika Pincészet
Kóstolja meg saját készítésű borainkat!
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
www.pantlikapinceszet.hu

Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu
Befőzde
Házilag eltett lekvár, befőtt, szörp, savanyúság, csatni, ételízesítő kapható közvetlenül a kistermelőtől.
8244 Dörgicse, Fő utca 77.
Pápai Annamária: (06 30) 962-1162

Dörgicse Község Önkormányzata

Csak turizmusból a Balaton mellett sem lehet megélni
2013. november 05., kedd 13:38

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb tájegysége. Közel a Balaton, egymást érik a borvidékek, csodás a természeti környezet, de a két hónapos turistaszezon itt sem elegendő a megélhetéshez. A helyi gazdálkodóknak együttműködésben, minőségi termékekben, szolgáltatásokban kellene gondolkodniuk, s az így teremtett munkahelyekkel sok környékbeli kistelepülés elnéptelenedése is megállítható volna – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 29-i, dörgicsei vidékfejlesztési konferenciáján.„A magyar falvakban, községekben élők ugyanolyan minőségi életet élhetnének, mint az osztrák vagy a szlovén falvak lakói, ha kihasználnák a vidékben rejlő lehetőségeket” – kezdte előadását Fábry Szabolcs, Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat Veszprém megyei referense, majd ismertette a Nemzeti Vidékstratégia 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó legfontosabb célkitűzéseit. Mint elmondta, a következő hét évben közel 1400 milliárd eurót fordíthat a kormány a vidékfejlesztés támogatására, a prioritások közül pedig a kertészetek és az állattenyésztés támogatását, a fiatal gazdák számarányának növelését, valamint a „rövid ellátási lánc” alapprogramot emelte ki. A néhány nap múlva induló téli közmunkaprogramról Lőrincz Leótól, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadójától hallhattak részletes előadást a Veszprém megyei polgármesterek.

Sajnos a két hónapos turistaszezon bevételeiből a Balaton mellett sem lehet biztosítani az egész éves megélhetést – állapította meg Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet vezetője. A 60 települést tömörítő szervezet éppen ezért az év többi részére szeretne megoldást kínálni a térség önkormányzatainak és vállalkozóinak. A szövetség szerteágazó tevékenysége a pályázati támogatások megszerzésétől a helyi vállalkozások együttműködését ösztönző programok szervezéséig terjed. Ez utóbbira jó példa azoknak a tematikus túraútvonalaknak a létrehozása, amelyeket végigjárva a turista megismerheti a környékbeli termelők és turisztikai szolgáltatók kínálatát. A helyi termékek meg-és elismertetését szolgálja a nemzetközi „Vidék minősége” védjegy meghonosítása, s az arra érdemes, minőségi termékek védjeggyel való ellátása is.

Kis-Pál Miklós, Dörgicse polgármestere méltán lehet büszke mindarra, amit polgármestersége alatt tett, helyzetjelentésébe azonban nem kevés aggodalom is vegyült. Mint elmondta, a 300 fős Balaton-felvidéki kistelepülésen az elmúlt 20 évben rengeteg fejlesztés történt pályázati forrásokból, ám hiába a teljes közművesítés, a LED-es közvilágítás, a teleház, a sok felújított játszótér, a millenniumi és a trianoni emlékmű, ha kevés a munkalehetőség, alig születik gyerek, öregszik és fogy a lakosság. A kiürült házakat főként külföldiek vásárolják meg nyaralónak, s ha ez így megy tovább, az egykor élő, gazdálkodó Dörgicse előbb-utóbb üdülőfaluvá válik. A negatív tendenciát kedvezményes építési telkek kiparcellázásával, a helyi turisztikai vállalkozások fejlesztéseinek támogatásával igyekszik megfordítani az önkormányzat, s szeretnék a település nevével sokáig összeforrt borászatot is újból felvirágoztatni.

 

Forrás: moszlap.hu
www.moszlap.hu/hu/hir/csak-turizmusbol-a-balaton-mellett-sem-lehet-megelni

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19