Hirdetések

Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Gépi földmunka, árok- és alapásás
8244 Dörgicse, Templom tér 5.
Sokhegyi Ervin: (06 20) 584-0945
Dörgicsei Borház
8244 Dörgicse, Fő utca 26.
további információ...

Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu

Dörgicse Község Önkormányzata

Csak turizmusból a Balaton mellett sem lehet megélni
2013. november 05., kedd 13:38

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb tájegysége. Közel a Balaton, egymást érik a borvidékek, csodás a természeti környezet, de a két hónapos turistaszezon itt sem elegendő a megélhetéshez. A helyi gazdálkodóknak együttműködésben, minőségi termékekben, szolgáltatásokban kellene gondolkodniuk, s az így teremtett munkahelyekkel sok környékbeli kistelepülés elnéptelenedése is megállítható volna – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 29-i, dörgicsei vidékfejlesztési konferenciáján.„A magyar falvakban, községekben élők ugyanolyan minőségi életet élhetnének, mint az osztrák vagy a szlovén falvak lakói, ha kihasználnák a vidékben rejlő lehetőségeket” – kezdte előadását Fábry Szabolcs, Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat Veszprém megyei referense, majd ismertette a Nemzeti Vidékstratégia 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó legfontosabb célkitűzéseit. Mint elmondta, a következő hét évben közel 1400 milliárd eurót fordíthat a kormány a vidékfejlesztés támogatására, a prioritások közül pedig a kertészetek és az állattenyésztés támogatását, a fiatal gazdák számarányának növelését, valamint a „rövid ellátási lánc” alapprogramot emelte ki. A néhány nap múlva induló téli közmunkaprogramról Lőrincz Leótól, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadójától hallhattak részletes előadást a Veszprém megyei polgármesterek.

Sajnos a két hónapos turistaszezon bevételeiből a Balaton mellett sem lehet biztosítani az egész éves megélhetést – állapította meg Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet vezetője. A 60 települést tömörítő szervezet éppen ezért az év többi részére szeretne megoldást kínálni a térség önkormányzatainak és vállalkozóinak. A szövetség szerteágazó tevékenysége a pályázati támogatások megszerzésétől a helyi vállalkozások együttműködését ösztönző programok szervezéséig terjed. Ez utóbbira jó példa azoknak a tematikus túraútvonalaknak a létrehozása, amelyeket végigjárva a turista megismerheti a környékbeli termelők és turisztikai szolgáltatók kínálatát. A helyi termékek meg-és elismertetését szolgálja a nemzetközi „Vidék minősége” védjegy meghonosítása, s az arra érdemes, minőségi termékek védjeggyel való ellátása is.

Kis-Pál Miklós, Dörgicse polgármestere méltán lehet büszke mindarra, amit polgármestersége alatt tett, helyzetjelentésébe azonban nem kevés aggodalom is vegyült. Mint elmondta, a 300 fős Balaton-felvidéki kistelepülésen az elmúlt 20 évben rengeteg fejlesztés történt pályázati forrásokból, ám hiába a teljes közművesítés, a LED-es közvilágítás, a teleház, a sok felújított játszótér, a millenniumi és a trianoni emlékmű, ha kevés a munkalehetőség, alig születik gyerek, öregszik és fogy a lakosság. A kiürült házakat főként külföldiek vásárolják meg nyaralónak, s ha ez így megy tovább, az egykor élő, gazdálkodó Dörgicse előbb-utóbb üdülőfaluvá válik. A negatív tendenciát kedvezményes építési telkek kiparcellázásával, a helyi turisztikai vállalkozások fejlesztéseinek támogatásával igyekszik megfordítani az önkormányzat, s szeretnék a település nevével sokáig összeforrt borászatot is újból felvirágoztatni.

 

Forrás: moszlap.hu
www.moszlap.hu/hu/hir/csak-turizmusbol-a-balaton-mellett-sem-lehet-megelni

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19