Hirdetések

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Pántlika Pincészet
Kóstolja meg saját készítésű borainkat!
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
www.pantlikapinceszet.hu

Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu
Gépi földmunka, teherfuvarozás
8244 Dörgicse, Csörgőfa utca 5.
Mórocz Imre: (06 30) 956-5122

Dörgicse Község Önkormányzata

Egy romtemplom is lehet izgalmas
2013. október 21., hétfő 09:29

A Balaton nemcsak strandidényben, de az őszi kirándulóidőben is remek célpont. A Balaton-felvidéken túrázva megannyi kevésbé ismert kincsre lelhetünk. Az északi part környékének romtemplomai között szemléztünk.Idén nyáron nekiveselkedtem, hogy módszeresen bejárjam az országot. Veszprém megyében a kastélyokon, múzeumokon, várakon és egyéb ismert látványosságokon túl rengeteg templomromra bukkantam. Ezek felderítésében zömmel egy balatoni romokra specializálódott blog volt a segítségemre, de a Balaton környékén szinte bármerre jár az ember, előbb-utóbb belebotlik egy csodálatos, romantikus romtemplomba. A 17 általam felkeresett templomot egy Budapestről induló útvonalra felfűzve mutatom be.

Balatonfűzfőn a Jézus Szíve Plébániatemplom mögött hangulatos kis 13. századi romtemplom, a Mámai-templom bújik meg. Láthatóan még ma is használják, a modern faragott szószék mindenesetre erre utalt.

Balatonfüreden nemcsak híres szívkórház, andalgásra csábító sétány, remek strandok és cukrászdák vannak, de az egyik legszebb panorámát nyújtó templomrom is. Balatonszőlős felé haladva, a hegyen találjuk a Papsokai-templom maradványait. Érdemes felkapaszkodni az emelkedőn, mert az összes általam látott templomrom közül innen a legszebb a kilátás.

Tihany ugyancsak bővelkedik nevezetességben, hiszen a pompás apátsági templom mellett elbűvölő levendulamezők, különleges barlanglakások és számos más érdekesség várja az ide látogatókat. Ráadásul a településen két Árpád-kori romtemplom áll. Az apáti templomromot nem lehet nem észrevenni, hiszen a 71-es út mellett emelkedik, így a bicajos és gyalogos turisták kedvelt megállóhelye. Az újlaki templomrom kevésbé szembeötlő, de azért ennek felkeresése sem jelent különösebb kihívást: egy szálloda parkolójából lehet megközelíteni.

Aszófőn érdemes letérni a főútról, és bevetni magunkat egy kicsit a szőlőskertek közé, a pincesor házai ugyanis építészeti műemléknek számítanak. De a főút másik oldalán is van érdekesség, méghozzá a Kövesdi-templom romja. Az odavezető útról fantasztikus panoráma nyílik a vidékre, jó időben még a tihanyi apátság hófehér tornyait is láthatjuk.

Következő megállónkon, Dörgicsén a négy működő templom mellett három romos kőtemplom található. Ezek közül a legismertebb az alsódörgicsei Boldogasszony, amely megmaradt 22 méteres oromfalával messzire látszóan magasodik a falu fölé. A rom melletti területen szép és példásan rendben tartott pihenőhely van kiépítve padokkal, mosdóval – bár minden romnál így lenne.

A romhoz a Balaton felől érkezve rögtön a település határában kell jobbra fordulni, majd a jelzést követve felkaptatni a domboldalra. Ha a falu központjába érkezünk, a Szent Péter-templomrom tűnik fel előttünk. Dörgicséről Kisdörgicse felé haladva a régi kőhíd után mintegy 100 méterre kell balra fordulni, rögtön az első földútra. Onnan már azonnal látszik a Bere-patak rétjén található 13. századi kis templom romja, amelyet Szent Miklós tiszteletére emeltek.

Szentantalfa templomromját már csak a kilátás miatt is érdemes felkeresni: az odavezető úton elbűvölő kis házakat találunk, a Szent Balázs-templom előtti kis ligetből pedig csodás kilátás nyílik a Balatonra és a szőlőskertekre. Ahogy a templom előtt álltam, és a szőlőlugasok mögött csillogó Balatonban gyönyörködtem, elfogott a vágy egy présház után. Ha megtehetném, vennék egyet a környéken, és naphosszat csak azt figyelném, hogyan kanyarog a szőlőinda.

Az összes eddig felsorolt templomrom kényelmes autós turistáknak is könnyen megközelíthető, de az utolsó kettőért kicsit jobban meg kell küzdeni. Szőc külterülete egy romos kastélyt és egy templomromot is rejteget, egymáshoz közel, de az úttól távol. A Szőcről Nyirád felé vezető úton az „Idősek otthona” táblánál az otthon felé kell tartani, majd amikor az aszfaltos út balra kanyarodik, az előttünk levő murvás úton egyenesen tovább kell haladni. Itt hamar feltűnik egy behajtani tilos tábla, úgyhogy gyalog kell folytatni az utat, majd az erdőben néhány kilométer után táblák jelzik a dabosi templomromhoz vezető ösvényt. Mivel a környék kis- és nagyvadakban gazdag, akár őzzel is találkozhatunk, turistahordáktól viszont nem kell tartani. Ha valaki szereti az erdő magányát, itt, a Bakonyban megtalálhatja.

A gyepükajáni Nagykeszi-templomrom felkeresése is kihívás volt. Lenyűgöztek az interneten található fotók, úgyhogy semmiképp sem akartam kihagyni, látnom kellett a templom egykori hajójából kinövő hatalmas fát. Az odavezető úton gigantikus kátyúk tátogtak, igencsak megkínoztam kis autómat – egy idő után át is váltottam a gyalogos közlekedésre. A lassúbb haladásnak viszont meglett az az előnye, hogy naplementekor értem a templomhoz, amely valószínűleg ekkor mutatta legszebb arcát.

A cikk elején említett blogon még számos felkeresésre érdemes látnivaló akad, úgyhogy nem kell attól tartanom, hogy kifogyok a kiránduló célpontokból.

 

Forrás: origo.hu (2013. október 20.)
www.origo.hu/utazas/magyarorszag/20131015-romtemplomok-a-balaton-eszaki-partjan.html

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19