Hirdetések

Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu
Pántlika Pincészet
Kóstolja meg saját készítésű borainkat!
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
www.pantlikapinceszet.hu

Német nyelvoktatás
Alapfoktól felsőfokig, társalgási, illetve szaknyelvet is
8244 Dörgicse, Fő utca 77.
Pápai Annamária: (06 30) 962-1162
további információ...

Dörgicse Község Önkormányzata

Hogyan óvhatja meg értékeit a betörőktől?
2013. október 04., péntek 19:52

Mit kell tudni a betöréses lopásról?

Úgynevezett dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás, vagyis egy ingatlanba való behatolás, melynek során az elkövető megrongálja a zárat, a nyílászárót, a falat vagy a tetőszerkezetet annak érdekében, hogy bejusson és megszerezze az ott található értékeket. A betörők minél kisebb ráfordítással minél nagyobb haszon megszerzésére törekednek.

A betörő is ember! A könnyebb megoldásokat részesíti előnyben: - a lakótelepi házak legfelső emeletén lévő lakásokat, - a talajról könnyen elérhető ablakokat, erkélyajtókat, - a takarásban lévő, utcafrontról nem látható nyílászárókat, - a hevederzár, biztonsági zár nélküli ajtókat, - a gyenge, rosszul rögzített ajtótokokat, - a zárcímke nélküli, „kilógó” hengerzárakat.

A modern technika sokat segít a bűncselekmények megelőzésében, azonban nem pótolja az emberi odafigyelést, óvatosságot. Használja mindkettőt! Egyszerű, olcsó praktikák.

Ne tartson otthon sok készpénzt, nagyobb értéket! Ha mégis, készítsen fényképes érték-leltárat ingóságairól, rendszeresen frissítse, és ezt ne otthon tartsa!

Illetéktelen ne tudjon arról, ha nagyobb összegű készpénzt tart otthon, vagy ha értékes ingóságai vannak!

Kertes háznál tartson kutyát! Ne könnyítse meg a behatoló dolgát a szokásos hibákkal: kulcs a lábtörlő alatt, villanyóra szekrényben, virágcserépben!

Névtáblán ne tüntesse fel az „özv.” vagy „dr.” előjelzőket! Ebből arra következtetnek, hogy egyedülálló és vagyonos.

Ne verje nagydobra, ha elutazik, kérjen meg valakit, hogy ürítse a postaládáját, és szellőztessen, legyen látható mozgás a lakásban! Szereljen fel időkapcsolót, ami távolléte idején néha lámpát gyújt, és zenét kapcsol be!

Ne engedjen idegent a lakásába! Lehet, hogy „terepszemlét” tart egy későbbi betöréshez! Ha nincs elég pénze, tévessze meg a betörőt üres kamera- és, riasztódoboz, villogó lámpa felszerelésével.

Mechanikai védelem. Fontos a nyílászárók, ajtótokok, ajtók, ablakok megerősítése! Több ponton záródó biztonsági zárból többet is érdemes felszerelni! A hevederzár kellő biztonságot nyújt, ha jól rögzítik a falhoz! Fémborítású ajtók, rácsozott ablakok is hatékony védelmet nyújtanak! A hengerzárakhoz alkalmazzunk belülről felcsavarozott zárpajzsot! Az ablaküvegeket betörés-gátló fóliával lehet ellátni! Az értékeket falba vagy padlóhoz rögzített bútorszéfben célszerű tartani!

Elektronikai védelem. Mozgásérzékelő lámpákat már kisebb ráfordítással alkalmazhat. Magánterületen (lakásban, udvarban, lépcsőházban) kamerát is felszerelhet. Korszerű riasztórendszerek kaphatóak, melyeket mindenképp szakemberrel szereltessen be, és gondoskodjon időszakos felülvizsgálatáról!

Ha mégis betörés sértettjévé válik: - azonnal értesítse a rendőrséget! - lehetőség szerint kinn várja meg a járőr és a helyszínelők érkezését! - semmihez ne nyúljon, ne járkálja össze a helyszínt! - kerülje a dohányzást!

Saját értékeiért elsősorban Ön a felelős! Kérjük, fogadja meg tanácsainkat! Segélyhívó számok: 107, 112

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19