Hirdetések

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Gépi földmunka, árok- és alapásás
8244 Dörgicse, Templom tér 5.
Sokhegyi Ervin: (06 20) 584-0945
Pántlika Pincészet
Kóstolja meg saját készítésű borainkat!
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
www.pantlikapinceszet.hu

Manikür-Pedikür-Műköröm
8243 Balatonakali, Pántlika utca 9.
Móroczné Obermayer Éva:
(06 30) 298-8940

Dörgicse Község Önkormányzata





52/2010 (IV. 30.) FVM - a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről
2010. május 14., péntek 15:39

Jelentős mértékben változtak, elsősorban könnyebbé váltak a kistermelői élelmiszer-termelésre, -előállításra és -értékesítésre vonatkozó előírások.

Hatályba lépés: 2010. május 15.

A főbb tartalmi változások:

  • Alaptermékek (Pl.: alma, krumpli, tej) és feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász) értékesíthető végső fogyasztónak és bekerülhetnek boltokba és vendéglátó egységekbe a megyében és a szomszédos megyékben, valamint Budapesten (Régióban). Alaptermék végső fogyasztónak változatlanul országosan értékesíthető. Házhoz szállítás is lehet.
  • Kistermelői nyers hús értékesíthető a gazdaságból, vagy házhoz szállítással a Régión belül fogyasztónak, és Régión belül a kiskereskedelmi és vendéglátó egységnek..
    Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. (eddig ki kellett mindnek külön váltania a kistermelői engedélyt).
  • Kistermelői előállítás és értékesítés kategóriájába a méz mellett a méhészeti termékek is beletartoznak.
  • A strucc és emu tenyésztők (vágóhídon vágható) és termékfeldolgozók is lehetnek kistermelők.
  • A gyártmánylap helyett adatlapot, egyszerűbb adatokkal kell vezetni (falusi vendégasztal szolgáltatónak nem kell vezetni).

A kistermelői kis mennyiség változásai:
(A régi 14/2006 rendelet mennyiségeit zárójelben jelölve ott, ahol változás történt.

  • Kifejlett, vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése: heti 6 db (4); évi 72 db.
  • 50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése***: heti 10 db (0); évi 120 db.
  • Kifejlett, vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti 2 db (1); évi 24 db.
  • 100 kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése***: heti 2 db (0); évi 24 db.
  • Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése: heti 200 db.
  • Víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése: heti 100 db.
  • Nyúlféle levágása és húsának értékesítése: heti 50 db
  • Húskészítmény előállítása és értékesítése: heti 70 kg (50); évi 2600 kg.
  • Tej értékesítése: napi 200 liter.
  • Tejtermék előállítása és értékesítése: napi 40 kg.
  • Méz és méhészeti termék értékesítése: Együttesen évi 5000 kg.
  • Tojás értékesítése: heti 500 db (360); évi 20000 db.
  • Hal értékesítése: évi 6000 kg.
  • Növényi eredetű alaptermék értékesítése: évi 20000 kg.
  • Savanyúság: heti 150 kg (100); évi 5200 kg.
  • Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék értékesítése: heti 150 kg (0); évi 5200 kg.
  • Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése: heti 50 kg (20).
  • Vadon termő betakarított, összegyűjtött termék értékesítése: heti 50 kg
  • Termesztett gomba értékesítése: heti 100 kg.

Az éves mennyiség, az adott termékre vagy alaptermékre vonatkozó napi,
heti vagy havi maximális mennyiség betartásával.
Állatok: élősúlyban értendőek.

A Tej és tejtermékeknél a számok ugyan nem változtak, de a ?vagy? szó helyett ?és?értendő.
Tehát eddig napi 200 liter tejet, illetve (vagy) EBBŐL a 200 literből készített tejterméket volt értékesíthető.

MOST napi 200 liter tej ÉS plusz napi 40 kg tejtermék értékesíthető!

A méznél új elem (a kért javaslatnak megfelelően) a méhészeti termék, de a mennyiség nem változott.

Teljesen új elem az állatok esetében a növendék állatok kategóriái.

Ami nem került a rendeletbe:
- Falusi vendégasztal szolgáltató házi vágásból nem értékesítheti sertés,
juh, kecske, szarvasmarha termékét vendégeinek - alapos hőkezelés után sem.
Szükséges a vágóhídi vágatás, vizsgálatok.
- Nem került bele a vágóhíd mellé a vágóponti kifejezés.
- A falusi vendégasztal szolgáltatás bekerült a rendeletbe, de kistermelői vendégasztal néven, ami mást jelent, ezért problémákat okozhat.
- A Termelői vásár kategória nem került bele a rendeletbe, azt egy másik rendeletben (Piac és vásár szabályait leíró 2 rendelet) kell módosítani.
- A termelői pálinka kistermelői értékesítését más jogszabályban kell módosítani (jövedéki törvény és más törvény is szabályozza.)

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19