Jelentős mértékben változtak, elsősorban könnyebbé váltak a kistermelői élelmiszer-termelésre, -előállításra és -értékesítésre vonatkozó előírások.
Hatályba lépés: 2010. május 15.
A főbb tartalmi változások:
- Alaptermékek (Pl.: alma, krumpli, tej) és feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász) értékesíthető végső fogyasztónak és bekerülhetnek boltokba és vendéglátó egységekbe a megyében és a szomszédos megyékben, valamint Budapesten (Régióban). Alaptermék végső fogyasztónak változatlanul országosan értékesíthető. Házhoz szállítás is lehet.
- Kistermelői nyers hús értékesíthető a gazdaságból, vagy házhoz szállítással a Régión belül fogyasztónak, és Régión belül a kiskereskedelmi és vendéglátó egységnek..
Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. (eddig ki kellett mindnek külön váltania a kistermelői engedélyt).
- Kistermelői előállítás és értékesítés kategóriájába a méz mellett a méhészeti termékek is beletartoznak.
- A strucc és emu tenyésztők (vágóhídon vágható) és termékfeldolgozók is lehetnek kistermelők.
- A gyártmánylap helyett adatlapot, egyszerűbb adatokkal kell vezetni (falusi vendégasztal szolgáltatónak nem kell vezetni).
A kistermelői kis mennyiség változásai: (A régi 14/2006 rendelet mennyiségeit zárójelben jelölve ott, ahol változás történt.
- Kifejlett, vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése: heti 6 db (4); évi 72 db.
- 50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése***: heti 10 db (0); évi 120 db.
- Kifejlett, vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti 2 db (1); évi 24 db.
- 100 kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése***: heti 2 db (0); évi 24 db.
- Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése: heti 200 db.
- Víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése: heti 100 db.
- Nyúlféle levágása és húsának értékesítése: heti 50 db
- Húskészítmény előállítása és értékesítése: heti 70 kg (50); évi 2600 kg.
- Tej értékesítése: napi 200 liter.
- Tejtermék előállítása és értékesítése: napi 40 kg.
- Méz és méhészeti termék értékesítése: Együttesen évi 5000 kg.
- Tojás értékesítése: heti 500 db (360); évi 20000 db.
- Hal értékesítése: évi 6000 kg.
- Növényi eredetű alaptermék értékesítése: évi 20000 kg.
- Savanyúság: heti 150 kg (100); évi 5200 kg.
- Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék értékesítése: heti 150 kg (0); évi 5200 kg.
- Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése: heti 50 kg (20).
- Vadon termő betakarított, összegyűjtött termék értékesítése: heti 50 kg
- Termesztett gomba értékesítése: heti 100 kg.
Az éves mennyiség, az adott termékre vagy alaptermékre vonatkozó napi, heti vagy havi maximális mennyiség betartásával. Állatok: élősúlyban értendőek.
A Tej és tejtermékeknél a számok ugyan nem változtak, de a ?vagy? szó helyett ?és?értendő. Tehát eddig napi 200 liter tejet, illetve (vagy) EBBŐL a 200 literből készített tejterméket volt értékesíthető.
MOST napi 200 liter tej ÉS plusz napi 40 kg tejtermék értékesíthető!
A méznél új elem (a kért javaslatnak megfelelően) a méhészeti termék, de a mennyiség nem változott.
Teljesen új elem az állatok esetében a növendék állatok kategóriái.
Ami nem került a rendeletbe: - Falusi vendégasztal szolgáltató házi vágásból nem értékesítheti sertés, juh, kecske, szarvasmarha termékét vendégeinek - alapos hőkezelés után sem. Szükséges a vágóhídi vágatás, vizsgálatok. - Nem került bele a vágóhíd mellé a vágóponti kifejezés. - A falusi vendégasztal szolgáltatás bekerült a rendeletbe, de kistermelői vendégasztal néven, ami mást jelent, ezért problémákat okozhat. - A Termelői vásár kategória nem került bele a rendeletbe, azt egy másik rendeletben (Piac és vásár szabályait leíró 2 rendelet) kell módosítani. - A termelői pálinka kistermelői értékesítését más jogszabályban kell módosítani (jövedéki törvény és más törvény is szabályozza.) |