Hirdetések

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Pántlika Pincészet
Kóstolja meg saját készítésű borainkat!
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
www.pantlikapinceszet.hu

Gépi földmunka, teherfuvarozás
8244 Dörgicse, Csörgőfa utca 5.
Mórocz Imre: (06 30) 956-5122
Gépi földmunka, árok- és alapásás
8244 Dörgicse, Templom tér 5.
Sokhegyi Ervin: (06 20) 584-0945

Dörgicse Község Önkormányzata

Napelemes projektek indulnak - Bővülhet a napenergia kihasználása
2011. november 24., csütörtök 09:52

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében a következő években mintegy százötven új napelemes program indulhat el országszerte. Magyarország természeti adottságai olyanok, hogy a napenergia felhasználása jóval nagyobb szerepet kaphat a villamosenergia-termelésben. Az uniós irányelv szerint 2020-ban az EU-ban a felhasznált energia húsz százalékát megújuló energiaforrásból kell biztosítani. A célszám tagországonként eltérő, Magyarország esetében a kitűzött irányszám 13 százalék. A felmérések szerint jelenleg 5-6 százaléknál tartunk, ezért a teljesítéshez minden szektorban növelni kell a zöld beruházások számát.

A megújuló energia előnye, hogy nem szennyez, nem fogy el, függetlenséget biztosít az importálókkal, energiaszolgáltatókkal szemben, s használatával pénzt lehet megtakarítani. Ha megújuló energiáról beszélünk, akkor Magyarország esetében a nap, a szél, a biomassza, s a geotermikus energia jöhet szóba. Ezek közül jelenleg a biomassza-hasznosítás jár az élen, de ugyanakkor jelentős tartalékok rejlenek a napenergia-felhasználásban.

E téren Magyarország természeti adottságai sok európai országénál kedvezőbbek, hiszen az évi napsütéses órák száma 1700-2100 között mozog. A napelemekkel villamos energiát lehet termelni, míg a napkollektorokkal a használati melegvizet lehet biztosítani.

A közelmúlt történései arra utalnak, hogy az ÚSZT forrásainak segítségével e téren pozitív változások várhatók. A múlt hónapban Halápon adtak át egy napelemparkot. A parkban 2016 napelem van, névleges összteljesítménye meghaladja a 450 kilowattot, ami éves szinten 600 ezer ? 650 ezer kilowattóra megújuló energia termelését teszi lehetővé.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energia- és klímaügyi államtitkára, Bencsik János a beruházás kapcsán arról számolt be, hogy az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztés fejezetén belül 151 új napelemes program indul el közel hétmilliárd forintos támogatással. A napelemek átlagos beépített teljesítménye 75,9 kilowatt, a legnagyobb Szegeden megépülő fotovoltaikus energiatermelő rendszer teljesítménye meghaladja a 2,5 megawattot.

A pályázatok megvalósulásával a kedvezményezett önkormányzatoknál, állami intézményeknél, kisvállalkozásoknál évente közel 14 gigawattóra elektromos energia termelésére alkalmas kapacitás lesz, s ezáltal a szén-dioxid kibocsátást 11900 tonnával lehet mérsékelni. 2010 végén Magyarországon a napenergián alapuló villamosenergia-termelés 0,85 gigawattóra volt, ami a teljes megújuló villamosenergia-termelésnek csak a 0,029 százalékát teszi ki. Tavaly év végén a magyarországi beépített napelemek kapacitása nem érte el az egy megawattot se. A támogatott napelemes program megvalósulása esetén a kapacitás a 2010-es évhez képest tizenháromszorosára nőhet.

A tervezett beruházásokat pozitívan értékelte Pálfy Miklós, az EU Fotovillamos Platform munkabizottsági tagja. ?A korábbi évekhez képest ez jelentős fejlődést jelent, s ilyen ütemű fejlesztések mellett 2020-ban Magyarországon a napelemes villamosenergia-termelés elérheti az 500 megawattot. Hozzátette, hogy ez nagymértékű előrelépést mutat, hiszen a Nemzeti Cselekvési Terv 2020-ban mindössze 63 megawattal számolt. Kiemelte, hogy a fejlesztések indokoltak, hiszen a napenergia-kihasználás tekintetében csaknem valamennyi környező ország ? még ott is, ahol a természeti adottságok rosszabbak - előttünk jár.

A felmérések szerint a tetők negyven, a homlokzatok tizenöt százaléka alkalmas a napelemek hatékony felhasználására. Pálfy Miklós rámutatott arra, hogy a villamosenergia-termelés mellett a napelemeknek dekoratív, sőt hőszigetelő funkciója is van, megfelelő alkalmazásukkal az épületek hőterhelése és téli hőveszteségei is csökkenthetők. A közeljövőben növekedhet az épületekbe integrált napelemek ? melyekkel az energiaellátás helyben biztosítható ? szerepe is. Mivel kínálati piac van, megfigyelhető, hogy a napelemek ára folyamatosan csökken, ezért használatuk nemcsak energia-, hanem költségmegtakarítást is eredményezhet.

A napkollektoroknak elsősorban a melegvíz-előállításában lehet fontos szerepük. Nyári időszakban a háztartásokban a melegvíz-ellátás száz százalékban biztosítható ily módon, s ez jelentősen csökkentheti a családok rezsiköltségeit. A kormány a múlt hónapban jelentette be, hogy a szén-dioxid kvótaértékesítésből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében 2,97 milliárd forint keretösszegben pályázatot hirdet napkollektoros rendszerek beszerzésére és telepítésére.

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19