Hirdetések

Pántlika Porta
Egész évben nyitva tartó étterem várja a finom házias ízek kedvelőit.
8244 Dörgicse, Fő utca 67.
további információ...

Házi kecskesajt, kecsketej, joghurt és kefír
8244 Dörgicse, Csicsói utca 13.
Deák Attila: (06 30) 954-8448
további információ...
Sárffy Uradalmi Vendégház
Szállás és tradicionális ételek 2-6 fős lakosztályokban kényelmes elhelyezéssel
8244 Dörgicse, Diófa utca 14.
sarffyhaz.hu
Befőzde
Házilag eltett lekvár, befőtt, szörp, savanyúság, csatni, ételízesítő kapható közvetlenül a kistermelőtől.
8244 Dörgicse, Fő utca 77.
Pápai Annamária: (06 30) 962-1162
Gépi földmunka, árok- és alapásás
8244 Dörgicse, Templom tér 5.
Sokhegyi Ervin: (06 20) 584-0945

Dörgicse Község Önkormányzata

Napelemes projektek indulnak - Bővülhet a napenergia kihasználása
2011. november 24., csütörtök 09:52

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében a következő években mintegy százötven új napelemes program indulhat el országszerte. Magyarország természeti adottságai olyanok, hogy a napenergia felhasználása jóval nagyobb szerepet kaphat a villamosenergia-termelésben. Az uniós irányelv szerint 2020-ban az EU-ban a felhasznált energia húsz százalékát megújuló energiaforrásból kell biztosítani. A célszám tagországonként eltérő, Magyarország esetében a kitűzött irányszám 13 százalék. A felmérések szerint jelenleg 5-6 százaléknál tartunk, ezért a teljesítéshez minden szektorban növelni kell a zöld beruházások számát.

A megújuló energia előnye, hogy nem szennyez, nem fogy el, függetlenséget biztosít az importálókkal, energiaszolgáltatókkal szemben, s használatával pénzt lehet megtakarítani. Ha megújuló energiáról beszélünk, akkor Magyarország esetében a nap, a szél, a biomassza, s a geotermikus energia jöhet szóba. Ezek közül jelenleg a biomassza-hasznosítás jár az élen, de ugyanakkor jelentős tartalékok rejlenek a napenergia-felhasználásban.

E téren Magyarország természeti adottságai sok európai országénál kedvezőbbek, hiszen az évi napsütéses órák száma 1700-2100 között mozog. A napelemekkel villamos energiát lehet termelni, míg a napkollektorokkal a használati melegvizet lehet biztosítani.

A közelmúlt történései arra utalnak, hogy az ÚSZT forrásainak segítségével e téren pozitív változások várhatók. A múlt hónapban Halápon adtak át egy napelemparkot. A parkban 2016 napelem van, névleges összteljesítménye meghaladja a 450 kilowattot, ami éves szinten 600 ezer ? 650 ezer kilowattóra megújuló energia termelését teszi lehetővé.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energia- és klímaügyi államtitkára, Bencsik János a beruházás kapcsán arról számolt be, hogy az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztés fejezetén belül 151 új napelemes program indul el közel hétmilliárd forintos támogatással. A napelemek átlagos beépített teljesítménye 75,9 kilowatt, a legnagyobb Szegeden megépülő fotovoltaikus energiatermelő rendszer teljesítménye meghaladja a 2,5 megawattot.

A pályázatok megvalósulásával a kedvezményezett önkormányzatoknál, állami intézményeknél, kisvállalkozásoknál évente közel 14 gigawattóra elektromos energia termelésére alkalmas kapacitás lesz, s ezáltal a szén-dioxid kibocsátást 11900 tonnával lehet mérsékelni. 2010 végén Magyarországon a napenergián alapuló villamosenergia-termelés 0,85 gigawattóra volt, ami a teljes megújuló villamosenergia-termelésnek csak a 0,029 százalékát teszi ki. Tavaly év végén a magyarországi beépített napelemek kapacitása nem érte el az egy megawattot se. A támogatott napelemes program megvalósulása esetén a kapacitás a 2010-es évhez képest tizenháromszorosára nőhet.

A tervezett beruházásokat pozitívan értékelte Pálfy Miklós, az EU Fotovillamos Platform munkabizottsági tagja. ?A korábbi évekhez képest ez jelentős fejlődést jelent, s ilyen ütemű fejlesztések mellett 2020-ban Magyarországon a napelemes villamosenergia-termelés elérheti az 500 megawattot. Hozzátette, hogy ez nagymértékű előrelépést mutat, hiszen a Nemzeti Cselekvési Terv 2020-ban mindössze 63 megawattal számolt. Kiemelte, hogy a fejlesztések indokoltak, hiszen a napenergia-kihasználás tekintetében csaknem valamennyi környező ország ? még ott is, ahol a természeti adottságok rosszabbak - előttünk jár.

A felmérések szerint a tetők negyven, a homlokzatok tizenöt százaléka alkalmas a napelemek hatékony felhasználására. Pálfy Miklós rámutatott arra, hogy a villamosenergia-termelés mellett a napelemeknek dekoratív, sőt hőszigetelő funkciója is van, megfelelő alkalmazásukkal az épületek hőterhelése és téli hőveszteségei is csökkenthetők. A közeljövőben növekedhet az épületekbe integrált napelemek ? melyekkel az energiaellátás helyben biztosítható ? szerepe is. Mivel kínálati piac van, megfigyelhető, hogy a napelemek ára folyamatosan csökken, ezért használatuk nemcsak energia-, hanem költségmegtakarítást is eredményezhet.

A napkollektoroknak elsősorban a melegvíz-előállításában lehet fontos szerepük. Nyári időszakban a háztartásokban a melegvíz-ellátás száz százalékban biztosítható ily módon, s ez jelentősen csökkentheti a családok rezsiköltségeit. A kormány a múlt hónapban jelentette be, hogy a szén-dioxid kvótaértékesítésből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében 2,97 milliárd forint keretösszegben pályázatot hirdet napkollektoros rendszerek beszerzésére és telepítésére.

 


Támogassa adója 1 %-ával a Dörgicsei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet!
>Adószám: 19380764-1-19

Dörgicse Sportegyesület
Bankszámlaszám: Kinizsi Bank Nyrt.
11748069-20028352
Adószám: 19380764-1-19
Mérkőzések időpontjai és erdemények

Dörgicséért Közalapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt.
11748069-20016344
Adószám: 18916199-1-19